Fysiotherapie

 

Wat is hielspoor

Hielspoor is een hardnekkige klacht. Bij hielspoor is er een soort benige verkalking van de pees onder de voet, tussen de hak en het voetgewelf. Dit kan door verschillende oorzaken ontstaan. De pees is vaak erg gevoelig, en vaak voelt het verkrampt en vaak kun je de spierknoopjes in de pees voelen. De zogenaamde triggerpoints; erg pijnlijke punten in een pees of spier die veel pijn geven wanneer er druk of rek op komt.

 

Ontstaan van hielspoor

Hielspoor kan ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Hielspoor is een blessure die nog wel eens bij de loopsport voorkomt (hardlopen, nordic walking, joggen, snelwandelen). De oorzaak kan dan gevonden worden in overbelasting of een verkeerde manier van lopen. Bij een verkeerde looptechniek worden spieren, pezen en gewrichten op de verkeerde manier belast. Dit kan op den duur klachten geven. Bij hielspoor moet altijd gedacht worden aan een achterliggende oorzaak. Er kan dan gedacht worden aan slijtage of instabiliteit van andere gewrichten zoals de heup, enkel of knie. Wanneer dit het geval is, kunnen bewegingen vanuit de voet gecompenseerd worden.

 

Fysiotherapie bij hielspoor

Allereerst moet gezegd worden dat hielspoor een klacht is waar je vaak weinig grip op kunt krijgen. Het is vanuit literatuur en onderzoeken niet duidelijk in hoeverre fysiotherapie het herstel versnelt. Wanneer u met hielspoor bij de fysiotherapeut komt, zal die moeten kijken naar het bewegingspatroon van de gehele onderste extremiteit. Dit om te kijken of de klachten niet indirect vanuit andere gewrichten komen. Bijvoorbeeld een verminderde bewegingsmogelijkheid van de heup kan de voet overbelast worden en kunnen hier op den duur pijnklachten ontstaan. Wanneer er sprake is van een verkeerde stand van de voeten kan de fysiotherapeut u doorsturen naar een podotherapeut. Deze kan zooltjes afmeten zodat de voetenstand weer gecorrigeerd wordt in de ‘normale’ stand.

 

Fysiotherapie, hielspoor, medical tape

Een fysiotherapeut die de medical tape cursus heeft gedaan kan een medical tape aanbrengen op de pees. Dit kan vermindering van pijnklachten geven en een verbeterde doorbloeding van de pees. Achterliggende oorzaken van de hielspoor zijn hier natuurlijk niet mee opgelost maar het kan wel een vermindering van pijnklachten geven. Door de rek waarop de tape op de rol is aangebracht komt er tussen de huid en het spierweefsel een soort welvingen.

 

Behandeling fysiotherapie

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt zal deze altijd beginnen met een intake. Hierbij worden de klachten uitgevraagd en worden testjes gedaan. Het doel hierbij is om zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen wat de klachten zijn en waardoor deze zouden kunnen ontstaan. Afhankelijk hiervan wordt ook de manier van behandelen gekozen. Wanneer blijkt dat de stabiliteit van de enkel verminderd is zou een onderdeel van de behandeling stabiliserende oefentherapie kunnen zijn. Wanneer er triggerpoints in de pees zitten zou fricties op de pees een onderdeel van de behandeling kunnen zijn. Wanneer er sprake is van een verkeerde looptechniek kan looptraining een onderdeel van de behandeling zijn. Wanneer blijkt dat de heup een verminderde bewegingsuitslag heeft waardoor het looppatroon verkeerd is, kan mobilisatie van het heupgewricht een onderdeel van de behandeling zijn.Het werk van de fysiotherapeut is wat dat betreft afwisselend, geen behandeling is hetzelfde, geen patiƫnt is hetzelfde, geen klacht is hetzelfde!