Hielspoor behandeling fysiotherapie

Hielspoor fysiotherapie

Allereerst moet gezegd worden dat hielspoor een lastig te behandelen klacht is. Wanneer deze klacht of blessure er één keer is, kost het veel tijd hier van af te komen. Vaak blijft het een zwakke plek. Dit houdt in dat de kans op een recidief (herhaalde blessure) groter wordt.
Hielspoor is te behandelen door fysiotherapie. De fysiotherapie kan de pees, die veelal gespannen is en triggerpoints bevat, los frictioneren. Dit is een vorm van massage. Daarnaast wordt de therapie ondersteund met oefeningen en adviezen. Echter omdat hielspoor een hardnekkige klacht is, is het niet zeker in hoeverre de fysiotherapie hier daadwerkelijk effect bij heeft. Hielspoor kan worden veroorzaakt door een verkeerd looppatroon. Het is goed hier door een deskundig ook naar te laten kijken. Soms kan een kleine aanpassing op het looppatroon al een duidelijke verlichting van klachten geven. Dit geld zowel bij wandelen als bij joggen of hardlopen. Ook kunnen er rekoefeningen worden gedaan. Vaak zijn is de pees verkrampt en verkort. Door stretching verbeter je dit.

hardloopblessure.

Medical tape bij hielspoor

Sommige fysiotherapeuten kunnen medical tape aanbrengen. Dit zou een ondersteuning voor de klacht en de behandeling kunnen zijn. Medical tape is tape die je de laatste jaren steeds meer ziet. Ook in de sportwereld wordt deze veel toegepast, met goede resultaten. Het verschil tussen medical tape en de ‘gewone sporttape’ is dat de medical tape is aangebracht met een soort rek waardoor er welvingen ontstaan tussen de huid en spierweefsel. Hierdoor verbeterd de doorbloeding. Zie hiervoor meer onder hielspoor tape.

 

Hielspoor zooltjes

Het doel van steunzolen is het veranderen van drukbelasting van de voet. Door de belasting te veranderen, wordt de druk deels van de pees afgehaald. Bijvoorbeeld bij een afwijkende stand van de voet kan dit een oplossing staan. Wanneer er meer bolvoet is, of holvoet, worden de pezen op een verkeerde manier belast. Wanneer er sprake is van meer risicofactoren, zoals overgewicht of veel lopen, kan dit lijden tot hielspoor.
Lees voor meer informatie over hielspoor zooltjes op de subpagina ‘Hielspoor zooltjes’.

 

Naast fysiotherapie (en soms manuele therapie) en steunzolen is er geen behandeling voor hielspoor. Wat belangrijk is om vooral rust te nemen wat lopen betreft. Beperk het lopen van extra afstanden. Beperk het lopen tot de nodige ‘loopjes’. Hierdoor krijgt de pees wat extra rust.
Naast het nemen van rust is het doen van rekoefeningen zinvol. Hierbij wordt de pees opgerekt.