Hielspoor en hardlopen

Hielspoor en hardlopen

Hardlopen is tegenwoordig een favoriete sport. Geef ze eens ongelijk: wat is er fijner dan in de buitenlucht actief te zijn? Hardlopen is een sport die je kunt doen op een tijd dat je het uitkomt. Trek de hardloopschoenen en hardloopkleding aan en lopen maar!
Het nadeel aan hardlopen is dat het een belastende sport is voor de spieren en gewrichten. Wanneer hardlopen je sport is, is het verstandig om alert te zijn op blessures. Het is belangrijk deze vroegtijdig te signaleren en rust te nemen of langs een fysiotherapeut te gaan. Deze kan u wellicht tips geven over de klacht.

Belasting – overbelasting

Bij lopen (wandelen, slenteren, joggen, hardlopen) worden de voeten belast. Hielspoor zit aan de onderkant van het voetgewelf. Wanneer de voet zich afwikkelt komt er druk op de pees te staan. Dit is normaal gesproken geen probleem. Echter wanneer u hielspoor heeft zal dit pijnlijk zijn. Wanneer je gaat hardlopen met hielspoor heb je kans dat je gaat overbelasten. Overbelasten zal leiden tot langere duur van de klacht en wellicht meer pijn.

Wat kan een hardloper het best doen bij hielspoor?

Hielspoor geen klacht waarbij het verstandig is om maar gewoon door te gaan. De klacht zal dan steeds erger worden. Het heeft rust nodig om te herstellen. Het is belangrijk om die rust ook te geven. Dit betekent het lopen minderen of zelfs tijdelijk helemaal stoppen. Dit betekent niet dat je niet kunt sporten al die tijd. Het lopen kan prima vervangen worden door roeien, fietsen, zwemmen, fitness. Op die manier kunt je je conditie bijhouden en toch de nodige energie / calorieën verbranden.

Wanneer kan ik het hardlopen weer opbouwen?

Het is niet te zeggen hoe lang u precies rust moet houden met een klacht als hielspoor. Dit hangt af van de duur van de klacht en de ernst van de klacht en de belasting die de pees normaal gesproken krijgt. Het is verstandig om te stoppen met hardlopen en af te wachten wanneer de pijn minder wordt. Wanneer je merkt dat de pijn minder wordt is het niet verstandig om meteen weer te gaan lopen. Houdt rust tot de pijn enkele weken tijdens werk en in bij dagelijkse activiteiten minder of zelfs bijna weg is. Daarna kun je weer beginnen met het hardlopen.

Hoe te beginnen met hardlopen?

Wanneer je na een blessure het hardlopen weer oppakt is het nooit verstandig om meteen weer volle bak te gaan. Ook bij hielspoor is dit niet handig: de kans is dan groot dat de blessure weer de kop opsteekt. Neem de tijd om het lopen weer op te bouwen.
Bijvoorbeeld: u loopt normaal gesproken altijd 2-3 keer per week tussen de 10-15 kilometer. Begin eens met een klein rondje van 4-5 kilometer in een rustig tempo. Wanneer dit goed gaat kan dit de trainingen daarna opgebouwd worden. Let wel op dat er niet elke keer een opbouw in het schema zit. Het is goed om af en toe een stapje terug te doen of even ‘stil’ te blijven staan. Hierdoor kan de voet en de pees weer aan de belasting wennen.

Intervaltraining bij hielspoor?

Intervaltraining is een training die zwaar is voor de spieren en gewrichten. Niet voor niks wordt het advies gegeven om dit maximaal eenmaal per week te doen. Wanneer je een klacht als hielspoor hebt gehad is het verstandig om eerst zover op te bouwen dat je het ‘oude’ rondje wat je altijd deed goed kunt volhouden (wat betreft pijn). Vanuit hier kun je weer variatie gaan aanbrengen in de training en weer eens intervaltraining doen.

Hielspoor en demping / ondergrond

Lopen op asfalt geeft weinig demping. Op zachte gronden, bijvoorbeeld in het bos, is veel meer demping. Over het algemeen geeft meer demping minder klachten. Goede hardloopschoenen geven ook een goede demping. Het kan dus verstandig zijn om te letten op ondergrond. Bijvoorbeeld door de eerste trainingen op een zachte ondergrond te doen.
Wanneer je een ronde door het bos hebt gelopen en daarna nog een stukje asfalt doet is het verschil van demping duidelijk voelbaar.

Wanneer je eraan toe bent: succes en veel loopplezier!