Hielspoor en wandelen

Hielspoor en wandelen

Hielspoor; wel of niet lopen

Hielspoor is een pijnlijke blessure die pijn geeft aan de onderkant van de voet. Het is een overbelasting of irritatie van de pees die daar loopt. Wanneer je gaat lopen wordt de pees belast. Zeker als de blessure in de acute fase zit is het verstandig rust te nemen en lopen te vermijden. Geen boswandelingen maken ter ontspanning, niet uitgebreid gaan winkelen. De gewone huis-tuin-keuken stukjes kunt u wel gewoon blijven lopen. Het is ook niet de bedoeling om de hele dag met de voet in de lucht te zitten.

Wanneer de blessure minder acuut is (tijdstermijn van langer dan 6 weken) is meestal de heftigste pijn ook wat minder. Er kan dan begonnen worden met het opbouwen van de activiteiten die je normaal altijd deed maar om de blessure even tijdelijk niet kon doen.

Wandelen met hielspoor

Wanneer je net gestart bent met lopen kan de pijn soms heviger zijn dan na een paar minuten. Na stilstand moet de pees weer op rek komen als hij in beweging komt. Na een aantal stappen went dit wel. Dit kan verder geen kwaad. Dit ongemak kan wat verminderd worden door in de stoel vast wat oefeningen doen die de pees wat rekken / in beweging zetten.

Hielspoor, wandelen en zooltjes

Stevige schoenen zijn altijd belangrijk en beter voor de voeten. Wanneer er een blessure als hielspoor aanwezig is, is dit extra belangrijk. Zorg dus voor stevige schoenen, met eventueel de extra ondersteuning van een zooltje in de schoen.

Hielspoor, wandelen en pijn

Wandelen zal geen pijnvrije gebeurtenis zijn bij hielspoor. Let op dat pijn een grens aangeeft. Ga niet door deze grens heen; niet ‘door de pijn heen’ lopen. Dit er namelijk voor dat de pees overbelast wordt en het genezingsproces vertraagd.