Hielspoor symptomen

Symptomen

Pijn is de klacht die voorop staat bij hielspoor. Door de benige uitwas in de pees ontstaat een niet-bacteriele ontsteking. Dit geeft pijn bij het belasten van de pees. In de meeste gevallen geeft de klacht het meeste pijn bij het opstaan of starten met lopen en het traplopen. Wanneer de pees in beweging is wordt die wat soepeler en worden de klachten iets minder. Echter de pijn bij het lopen blijft in de meeste gevallen aanwezig, dit is niet iets wat verdwijnt als je maar lang genoeg doorloopt.

Door de pijn is de mobiliteit van het enkelgewricht en van de tenen vaak wat beperkt. Door deze gewrichten te bewegen wordt immers de pees op rek gezet óf aangespannen. En dit geeft pijn als er een ontstekingsreactie gaande is.

Vaak is de pees strak gespannen. Dit is te voelen. Soms is er ook een verharding voelbaar in de pees. Dit zijn soort spierknoopjes. Deze zijn vaak erg pijnlijk bij palpatie. Soms kan dit ook doorstralen naar de tenen of juist richting de hak of het onderbeen.

 

Looppatroon

Vaak is het looppatroon aangepast bij klachten aan de onderste extremiteit. Zo ook bij hielspoor. Het lopen zal, misschien onbewust, zo worden aangepast zodat de pees zo min mogelijk belast wordt. Vaak wordt een assymetrisch looppatroon aangenomen, of een mankend looppatroon. Hierbij worden de spieren en gewrichten aan de andere zijde overbelast, of de spieren en gewrichten aan de aangedane zijde verkeerd belast. Houdt dit goed in de gaten en probeer dit zoveel mogelijk te vermijden; hiermee help je de volgende klacht in de hand.

schouder slijmbeursontsteking