Peesontsteking

Hielspoor is eigenlijk een ontsteking van de pees die onder de voetrug door loopt. Deze is geïrriteerd en geeft pijn.
Door het hele lichaam zitten peesaanhechtingen die ontstoken kunnen raken. Een pees is een stug weefsel, wat tussen de spier en het bot zit. De ‘hielspoor’ is vrijwel alleen peesmateriaal. Er zitten een aantal verschillen tussen een pees en een spier. Een spier is meer rekbaar dan een pees en daardoor minder gevoelig voor blessures. Een pees is van stug weefsel en dus ook minder goed doorbloed. Daardoor herstelt een pees minder snel dan een spier; de klacht is hardnekkiger.
Een peesontsteking kan acuut komen opzetten, en in korte tijd heftige pijn geven.

.

Klachten peesontsteking

De klachten van een peesontsteking zijn pijn, en door de pijn worden bewegingen beperkt waarbij de pees actief is. In het geval van een acute ontsteking is de huid vaak wat rood verkleurd en kan er wat zwelling zichtbaar zijn, afhankelijk van de plek van de ontsteking. Wanneer de pees diep ligt, zal roodheid of zwelling minder te zien zijn.

Behandeling peesontsteking

Wanneer peesontsteking acuut ontstaat, kunnen medicijnen helpen om de pijn te minderen en de ontsteking tegen te gaan. Daarnaast moet er rust gehouden worden. Bij een peesontsteking aan de knie: vermijd het lopen. Bij een ontsteking aan de schouder: vermijdt bovenhands werk voor de schouder. Wanneer de klachten niet vanzelf over gaan zou een fysiotherapeut de klachten kunnen verminderen.